Úszás
Úszás


Főoldal
Hírek
Életrevalók
Fogadj örökbe egy osztályt
Magunkról
Képek
Elérhetőség
Médiamegjelenések
Eredmények
Támogatás
Linkek
Tornatermi edzések
Tornaterem
Színház, kiállítás, utazás
Kultúra, szabadidő
Sportesemények, táborok
Táborok, sportesemények
 

 
Tevékenységi kör

- értelmi és mozgássérült gyermekek,fiatalok rehabilitációja
- fogyatékos gyermekek és fiatalok vízhez szoktatása,terápiás gyógyúszása és heti rendszeres úszásoktatása
- a már úszni tudó fogyatékos fiatalok versenyeztetése
- hazai speciális úszóversenyek szervezése
- szabadidős és iskolai szünidős programok szervezése és lebonyolítása fogyatékos fiatalok és családjaik számára
- más civil szervezetekkel együttműködés a fogyatékosok sportjának és integrációjának elősegítése érdekében


Egyesületünket 2001 decemberében azzal a céllal alapítottuk, hogy a társadalom perifériáján élő értelmi és halmozottan sérült gyerekek, fiatalok lelki és testi rehabilitációjához lehetőséget nyújtsunk. Ehhez az egyik legjobb módszernek az úszást, a hidroterápiát és a játékos vízi sportokat találtuk.

Tanítványaink között mindenféle fogyatékossági szindrómával rendelkező gyermek és fiatal van: autisták, Down-, Williams szindrómások, mozgássérült, daganatos beteg, baleseti agysérült,ICP-s (központi idegrendszeri sérülés), hallás és halmozottan sérültek. Ezek a gyermekek a mindennapi oktatás és ellátás keretében nem juthatnak lehetőséghez, hogy kortársaikhoz hasonlóan rendszeres mozgásban, testedzésben vegyenek részt.
Ezért gondoljuk, hogy egyesületünk fontos feladatot vállal magára, amikor ezeknek a gyermeknek és fiataloknak lehetőséget teremt a rendszeres - állapotuknak megfelelő illetve azt javító - mozgásra, strukturált szabadidős tevékenységre, amelynek során nemcsak vízbiztonságot szereznek, hanem megszokják a rendszeres életvitelt, fegyelmezettebbek lesznek.

A mozgásfejlesztésben található meg a testi, pszichoszociális és értelmi fejlesztési vonal tényleges érintkezése, s ilyenformán a mozgással egyidejűleg befolyásolhatjuk a kognitív és a szociális funkciók fejlődését és kibontakozását. A fizikai teljesítmény javítása jótékonyan hat iskolai tanulmányaikra, a mindennapi életben való helytállásukban. Azok számára, akik állapotuk miatt még nem tudnak, vagy nem taníthatók úszni, a szenzomotoros terápiák közül a hidroterápiát választottuk fejlesztésre A terápia segítségével , ahogy az ép értelmű gyerekeknél, a sérülteknél is javul a figyelem, a nagy- és finommozgások, a térbeli tájékozódás. Célunk a fogyatékosok egészségi és fittségi állapotának fejlesztése is. Minden korosztály számára lehetőséget teremteni a fogyatékosságának megfelelő sporttevékenység végzésére, az integrált részvételre a szabadidősportban. Olyan szabadidő sportolási lehetőségek megteremtése, melyben minden fogyatékossággal élő ember megtalálja azt a sportágat, amiben jól érzi magát.

A 2006-os évben sporttevékenységi körünk újabb sportágakkal bővült. Szervezett keretek között szakképzett edzők irányításával korcsolya és karate foglalkozásokat is tartunk. A korcsolyaoktatás helyszíne a Műjégpálya volt, 2007. tavaszától pedig a Görzenál parkba járunk görkorcsolyás tréningekre.
A karate,mozgáskoordináció fejlesztés a Mushin Alapítvány támogatásával valósul meg. Szabadidő sporton kívül az úszás terén a versenysportban is jó eredményeket értünk el. Ott voltunk számos hazai versenyen, Megyesi Orsolyát pedig 2007-ben delegálták a Sanghajban megrendezésre kerülő Speciális Olimpiai Játékokra, ahol aranyérmet nyert. www.msosz.hu
2008.óta a Budapest Evezős Egyesülettel együttműködve heti három alkalommal integrált evezős foglalkozásokon is részt vehetnek a már úszni tudó fiatalok. Egyesületünk tagja, Budai Péter az I.Inas-Fid Hong-Kongi Ergométeres Evezős Világbajnokságon 2. és 3. helyezést ért el.
Minden ősszel a Magyar Parasport Szövetség által évek óta megrendezésre kerülő Zánkai Sporttalálkozón veszünk részt. www.mes-parasport.hu
A Hamahama Természetjáró Egyesület túlélő túráin, amit főként egyetemista és főiskolás fiataloknak szerveznek 2007.óta – könnyített feltételekkel, de annál nagyobb lelkesedéssel – veszünk részt. 2009-ben velük voltunk egy sátras Körös és Rába vízitúrán is, ami igazi kuriózum volt gyermekeinknek. www.hamahama.hu

A 2009/2010-es tanévtől tovább színesítettük a hétvégi programok körét. Havonta egyszer a Corrisus Alapítvány és az Antré Tánciskola közreműködésével ingyenes tai-chi foglalkozásokat és táncházat szervezünk a Kmety utcában. Ilyenkor az idősebb korosztály számára kötetlen egész estés összejövetelt is tartunk főzéssel,filmvetítéssel. Értelmi Fogyatékosok Fővárosi Érdekvédelmi Egyesülete 2010. január 17-én fogyatékossággal élők számára táncversenyt rendezett, melyen már mi is ott voltunk.

2010.februárjában az MSOSZ Eplényben megrendezett síversenyén, márciusban pedig az MSOSZ bowling bajnokságán képviseltettük magunkat.

2009/10-es tanévtől számos színházi programon vettünk részt, volt amelyik szintén ingyenes volt :
Halász Judit koncert Vígszínház
Operaház fantomja Madách színház
Pán Péter Vígszínház
József és a színes szélesvásznú álomkabát Madách Színház
Lúdas Matyi Thália színház
Down világnap Vígszínház
Hegedűs a háztetőn Vígszínház

Ezen kívül tervezzük újabb sportolási lehetőségek és szabadidős tevékenységek felkutatását és lebonyolítását, amik hatékonyan segítik elő az adaptációt, rehabilitációt és integrációt. Az egyesület programjaiban való részvétel a Para-fitt Egyesület alapszabályában megfogalmazott alapelveknek megfelelően bárki számára nyitott. A lehetőségekről a speciális nevelésű igényű gyermekeket ellátó intézmények megkeresésével, valamint az egyesület honlapján közzétett felhívásokkal és bemutatkozással szeretnénk az érintetteket tájékoztatni.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy rehabilitációra nemcsak a fogyatékkal élő személynek, hanem családjának is szüksége van. Az általunk szervezett programok,oktatás, a szabadidő eltöltéshez nyújtott lehetőségek mind-mind a fogyatékkal élő személyek adaptációját segítik elő és próbálják a családot visszahelyezni a társadalomba Ezáltal mint antidiszkriminációs folyamat is működik, a fogyatékosok társadalmi kirekesztettségének megszűntetése érdekében.

A Para-fitt Egyesület főként budapesti gyermekekkel és fiatalokkal foglakozik, szoros kapcsolatot tartva a kerületi ellátó intézményekkel, speciális iskolákkal, gyermekjóléti szolgálattal és Kőbányai Korai Fejlesztő Központtal. Az egyesület projektjeinek kialakítása során figyelembe vettük az Európai Unió irányelveit, ezért kiemelkedő hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, a programok továbbélésének biztosítása. Az egyesület eredményeinek széleskörű megismertetése mind a társszervezetek és a családok, mind az őket körülvevő ép társadalom szegmense számára mutat hosszabbtávú együttélést, integrációt segítő, működő alternatívákat.


Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2012

Közhasznúsági jelentés 2013

Közhasznúsági jelentés 2014

Közhasznúsági jelentéseink a bírósági oldalon is elérhetőek.

Tevékenységek 2011

Tevékenységek 2012

Tevékenységek 2013

Tevékenységek 2014

Tevékenységek 2015

Tevékenységek 2016

Copyright © 2008 - Para-fitt Sportegyesület