Úszás
Úszás


Főoldal
Hírek
Életrevalók
Fogadj örökbe egy osztályt
Magunkról
Képek
Elérhetőség
Médiamegjelenések
Eredmények
Támogatás
Linkek
Tornatermi edzések
Tornaterem
Színház, kiállítás, utazás
Kultúra, szabadidő
Sportesemények, táborok
Táborok, sportesemények
 

 
Tevékenységi kör

- értelmi, halmozottan sérült és autista gyermekek, fiatalok rehabilitációja
- fogyatékos gyermekek és fiatalok vízhez szoktatása,terápiás gyógyúszása és heti rendszeres úszásoktatása
- a már úszni tudó fogyatékos fiatalok versenyeztetése
- hazai speciális úszóversenyek szervezése
- szabadidős és iskolai szünidős programok szervezése és lebonyolítása fogyatékos fiatalok és családjaik számára
- más civil szervezetekkel együttműködés a fogyatékosok sportjának és integrációjának elősegítése érdekében


Egyesületünket 2001 decemberében azzal a céllal alapítottuk, hogy a társadalom perifériáján élő értelmi és halmozottan sérült gyerekek, fiatalok lelki és testi rehabilitációjához lehetőséget nyújtsunk. Ehhez az egyik legjobb módszernek az úszást, a hidroterápiát és a játékos vízi sportokat találtuk.

Tanítványaink között mindenféle fogyatékossági szindrómával rendelkező gyermek és fiatal van: autisták, Down-, Williams szindrómások, mozgássérült, daganatos beteg, baleseti agysérült,ICP-s (központi idegrendszeri sérülés), hallás és halmozottan sérültek. Ezek a gyermekek a mindennapi oktatás és ellátás keretében nem juthatnak lehetőséghez, hogy kortársaikhoz hasonlóan rendszeres mozgásban, testedzésben vegyenek részt.
Ezért gondoljuk, hogy egyesületünk fontos feladatot vállal magára, amikor ezeknek a gyermeknek és fiataloknak lehetőséget teremt a rendszeres - állapotuknak megfelelő illetve azt javító - mozgásra, strukturált szabadidős tevékenységre, amelynek során nemcsak vízbiztonságot szereznek, hanem megszokják a rendszeres életvitelt, fegyelmezettebbek lesznek.

A mozgásfejlesztésben található meg a testi, pszichoszociális és értelmi fejlesztési vonal tényleges érintkezése, s ilyenformán a mozgással egyidejűleg befolyásolhatjuk a kognitív és a szociális funkciók fejlődését és kibontakozását. A fizikai teljesítmény javítása jótékonyan hat iskolai tanulmányaikra, a mindennapi életben való helytállásukban. Azok számára, akik állapotuk miatt még nem tudnak, vagy nem taníthatók úszni, a szenzomotoros terápiák közül a hidroterápiát választottuk fejlesztésre A terápia segítségével , ahogy az ép értelmű gyerekeknél, a sérülteknél is javul a figyelem, a nagy- és finommozgások, a térbeli tájékozódás. Célunk a fogyatékosok egészségi és fittségi állapotának fejlesztése is. Minden korosztály számára lehetőséget teremteni a fogyatékosságának megfelelő sporttevékenység végzésére, az integrált részvételre a szabadidősportban. Olyan szabadidő sportolási lehetőségek megteremtése, melyben minden fogyatékossággal élő ember megtalálja azt a sportágat, amiben jól érzi magát.

A 2006-os évben sporttevékenységi körünk újabb sportágakkal bővült. Szervezett keretek között szakképzett edzők irányításával korcsolya és karate foglalkozásokat is tartunk. A korcsolyaoktatás helyszíne a Műjégpálya volt, 2007. tavaszától pedig a Görzenál parkba járunk görkorcsolyás tréningekre.
A karate,mozgáskoordináció fejlesztés a Mushin Alapítvány támogatásával valósul meg. Szabadidő sporton kívül az úszás terén a versenysportban is jó eredményeket értünk el. Ott voltunk számos hazai versenyen, Megyesi Orsolyát pedig 2007-ben delegálták a Sanghajban megrendezésre kerülő Speciális Olimpiai Játékokra, ahol aranyérmet nyert. www.msosz.hu
2008.óta a Budapest Evezős Egyesülettel együttműködve heti három alkalommal integrált evezős foglalkozásokon is részt vehetnek a már úszni tudó fiatalok. Egyesületünk tagja, Budai Péter az I.Inas-Fid Hong-Kongi Ergométeres Evezős Világbajnokságon 2. és 3. helyezést ért el.
Minden ősszel a Magyar Parasport Szövetség által évek óta megrendezésre kerülő Zánkai Sporttalálkozón veszünk részt. www.mes-parasport.hu
A Hamahama Természetjáró Egyesület túlélő túráin, amit főként egyetemista és főiskolás fiataloknak szerveznek 2007.óta – könnyített feltételekkel, de annál nagyobb lelkesedéssel – veszünk részt. 2009-ben velük voltunk egy sátras Körös és Rába vízitúrán is, ami igazi kuriózum volt gyermekeinknek. www.hamahama.hu

A 2009/2010-es tanévtől tovább színesítettük a hétvégi programok körét. Havonta egyszer a Corrisus Alapítvány és az Antré Tánciskola közreműködésével ingyenes tai-chi foglalkozásokat és táncházat szervezünk a Kmety utcában. Ilyenkor az idősebb korosztály számára kötetlen egész estés összejövetelt is tartunk főzéssel,filmvetítéssel. Értelmi Fogyatékosok Fővárosi Érdekvédelmi Egyesülete 2010. január 17-én fogyatékossággal élők számára táncversenyt rendezett, melyen már mi is ott voltunk.

2010.februárjában az MSOSZ Eplényben megrendezett síversenyén, márciusban pedig az MSOSZ bowling bajnokságán képviseltettük magunkat.

2009/10-es tanévtől számos színházi programon vettünk részt, volt amelyik szintén ingyenes volt :
Halász Judit koncert Vígszínház
Operaház fantomja Madách színház
Pán Péter Vígszínház
József és a színes szélesvásznú álomkabát Madách Színház
Lúdas Matyi Thália színház
Down világnap Vígszínház
Hegedűs a háztetőn Vígszínház

Ezen kívül tervezzük újabb sportolási lehetőségek és szabadidős tevékenységek felkutatását és lebonyolítását, amik hatékonyan segítik elő az adaptációt, rehabilitációt és integrációt. Az egyesület programjaiban való részvétel a Para-fitt Egyesület alapszabályában megfogalmazott alapelveknek megfelelően bárki számára nyitott. A lehetőségekről a speciális nevelésű igényű gyermekeket ellátó intézmények megkeresésével, valamint az egyesület honlapján közzétett felhívásokkal és bemutatkozással szeretnénk az érintetteket tájékoztatni.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy rehabilitációra nemcsak a fogyatékkal élő személynek, hanem családjának is szüksége van. Az általunk szervezett programok,oktatás, a szabadidő eltöltéshez nyújtott lehetőségek mind-mind a fogyatékkal élő személyek adaptációját segítik elő és próbálják a családot visszahelyezni a társadalomba Ezáltal mint antidiszkriminációs folyamat is működik, a fogyatékosok társadalmi kirekesztettségének megszűntetése érdekében.

A Para-fitt Egyesület főként budapesti gyermekekkel és fiatalokkal foglakozik, szoros kapcsolatot tartva a kerületi ellátó intézményekkel, speciális iskolákkal, gyermekjóléti szolgálattal és Kőbányai Korai Fejlesztő Központtal. Az egyesület projektjeinek kialakítása során figyelembe vettük az Európai Unió irányelveit, ezért kiemelkedő hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, a programok továbbélésének biztosítása. Az egyesület eredményeinek széleskörű megismertetése mind a társszervezetek és a családok, mind az őket körülvevő ép társadalom szegmense számára mutat hosszabbtávú együttélést, integrációt segítő, működő alternatívákat.


Adatkezelési szabályzat

Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2012

Közhasznúsági jelentés 2013

Közhasznúsági jelentés 2014

Közhasznúsági jelentés 2015

Közhasznúsági jelentés 2016

Közhasznúsági jelentéseink a bírósági oldalon is elérhetőek.Tevékenységek 2011

Tevékenységek 2012

Tevékenységek 2013

Tevékenységek 2014

Tevékenységek 2015

Tevékenységek 2016

Tevékenységek 2017

Copyright © 2008 - Para-fitt Sportegyesület